L’ADF Pla de Bages » Història

 

L’any 1987, un grup de manresans, impressionats pels greus incendis del 1986 al Bages i amb ganes de fer quelcom davant aquest greu problema, ens vàrem reunir sota l’aixopluc de la Casa de la Natura del Bages, abans casa de la Culla, on un grup d’estudiosos de la natura tenia també interès a aglutinar tota aquesta inquietud.
En les primeres converses, en va tenir coneixement que un grup de pagesos del Solsonès i part del Bages, agrupats sota el nom de Natura Viva, feina ja algun temps que treballaven coordinats davant la lluita dels incendis forestals, i que més endavant, amb la implantació d’una nova organització a Catalunya, com eren les ADF, es veia una sortida organitzada a totes aquestes inquietuds.
Aquesta situació a la zona de Manresa, va donar el seu fruit amb la creació d’un grup de treball amb gent de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada, que va semblar que eren d’un mateix tarannà personal i de territori, que es va posar a redactar els estatuts d’una nova entitat, encara molt desconeguda, que en deien ADF.
La nostra ADF té el número 20 de totes les creades a Catalunya, i per tant ens podem considerar pioners davant la gran quantitat d’ADF creades posteriorment a tot Catalunya i que cobreixen la majoria de terrenys forestals al nostre país.
No cal dir que la nostra ADF és bastant urbana, tot i el terreny forestal que tenim, però tenim la disponibilitat d’un gran ventall de voluntaris, que ens ha permès no tan sols, estar pressent a tots els incendis forestals dels tres municipis que ens pertoca, sinó que, per la bona relació amb els nostres companys del Bages, som presents amb les botes i els voluntaris, a la majoria d’incendis forestals de la nostra comarca.
Al Bages hem patit greus incendis forestals com ara:
1994: 14.400 hectàrees cremades només als municipis bagencs de Fonollosa, Sant mateu de Bages, Callús, Súria, Castellnou, Balsareny i Navàs, estenent-se fins a les 44.300 de la comarca del Berguedà.
1998: 5280 hectàrees a la nostra comarca, Aguilar de Segarra, Sant Mateu de Bages, i Cardona. L’àrea afectada continua en unes 21.700 ha. Més al Solsonès i la Segarra.
2005: 900 ha al nord del Bages en els municipis de Balsareny, Sallent i Castellnou de Bages.
En tots ells, l’ADF pla de Bages hi ha estat present i tot i la greu problemàtica dels nostres boscos malmesos pel foc, no tan sols esmercem esforços en la lluita contra els incendis, sinó que en les tasques de prevenció, arranjament de camins i punts d’aigua, plantada d’arbres i quantes activitats de formació i conscienciació es facin als nostres termes, hi són presents amb el nostre material i els nostres voluntaris.